Eettiset toimintaperiaatteet

Leipomo Salonen Oy:n eettiset toimintaperiaatteet

Leipomo Salonen Oy:n eettiset periaatteet muodostavat perustan organisaation toiminnalle ja sen henkilöstölle ja asiakkaille asettamille odotuksille. Ne ohjaavat päätöksentekoa ja käyttäytymistä, ja niiden tarkoitus on varmistaa, että yrityksen toiminta on eettisesti kestävää ja yhteiskunnallisesti vastuullista. Nämä ohjeet eivät ohita lakeja ja säännöksiä vaan toimivat toimintaperiaatteina.


1. Rehellisyys ja avoimuus
Toimimme yrityksenä rehellisesti ja avoimesti kaikkia sidosryhmiä kohtaan, mukaan lukien työntekijät, asiakkaat, toimittajat ja osakkeenomistajat. Tämä tarkoittaa oikeiden tietojen antamista ja vilpillisen toiminnan välttämistä.


2. Lainmukaisuus
Olemme sitoutuneet vastuulliseen liiketoimintaan ja noudatamme kaikissa toimissamme kansallisia lakeja ja määräyksiä sekä kansainvälisiä sitoumuksia, jotka liittyvät leipomon toimintaan.


3. Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys
Kunnioitamme ihmisoikeuksia YK:n yritystoiminnan ja ihmisoikeuksien perusperiaatteiden sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimusten hengessä. Kohtelemme kaikkia työntekijöitämme yhdenvertaisesti syrjimättä ketään sukupuolen, etnisyyden, kansallisuuden, ihonvärin, uskonnon, poliittisten näkemysten, siviilisäädyn, seksuaalisen suuntautumisen, iän, vammaisuuden tai minkä tahansa muun suojatun ominaisuuden perusteella.


4. Ympäristövastuu
Toimimme ympäristövastuullisesti ja pyrimme minimoimaan toimintamme ympäristövaikutukset. Noudatamme ympäristösuojelulakeja ja -säädöksiä. Leipomo pyrkii toiminnassaan energiatehokkuuteen ja vähentämään toiminnassaan syntyvien jätteiden määrää.
Olemme tunnistaneet ja laskeneet liiketoimintamme (Scope 1,2,3) kasvihuonepäästöt ja asettaneet tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet (Science based target-aloite) oman toimintamme Scope 1 ja 2 päästöille.


5. Työntekijöiden oikeudet ja hyvinvointi
Noudatamme palkkojen ja työaikojen suhteen kaikkia sovellettavia lakeja ja määräyksiä. Työntekijän kanssa tehdään ja allekirjoitetaan virallinen työsopimus. Noudatamme kaikkia kansallisia ja kansainvälisiä lakeja koskien työaikaa, ylityötä, lepoaikoja ja vuosilomia.
Huolehdimme, ettei kehenkään kohdistu epäinhimillistä kohtelua, kuten seksuaalista häirintää, fyysistä tai henkistä kaltoin kohtelua, pakottamista, loukkaamista tai solvaamista.


Leipomo Salonen ei harjoita pakkotyötä ja kunnioittaa työntekijöidensä oikeutta irtisanoutumiseen.


Leipomo Salonen ei käytä lapsityövoimaa. Alle 15-vuotiaita ei voida palkata ja alle 18-vuotiailla ei voida teettää yötyötä. Nuoria työllistettäessä on heidän työaikansa järjestettävä niin, ettei heidän koulunkäyntinsä tai ammatillinen koulutuksensa häiriinny.


Luomme asianmukaiset työolosuhteet ja huolehdimme työntekijöiden työturvallisuudesta niin, että he voivat työskennellä vaarantamatta terveyttään tai turvallisuuttaan. Perehdytämme ja koulutamme työntekijät työtehtäviinsä niin, että heillä on tehtäviensä vaatimuksia vaativat taidot. Työntekijöille annetaan tarvittavat suojavarusteet ja heidät koulutetaan leipomon turvallisuuskäytäntöihin ja laitteiden ja koneiden oikeaoppiseen käyttöön.


Arvioimme säännöllisesti leipomon tuotantotiloissa mahdollisia vaaroja ja riskejä ja niiden pohjalta teemme kehityssuunnitelmia ja korjaavia toimenpiteitä.


Leipomo Salonen huolehtii työntekijöidensä työterveydestä tarjoamalla työterveyspalvelut lain edellyttämällä tavalla. Tavoitteenamme on ennaltaehkäistä sairauksia ja edistää terveellisiä ja turvallisia työolosuhteita.


Kunnioitamme työntekijöiden oikeutta kuulua tai olla kuulumatta ammattiliittoihin tai muihin työntekijäjärjestöihin. Työntekijöillä on oikeus kollektiivisiin työehtosopimusneuvotteluihin sekä lakko-oikeus työehdoista neuvoteltaessa.


Leipomolla on käytössä anonyymi ilmoituskanava, jota kautta työntekijät voivat ilmoittaa mahdollisista vakavista väärinkäytöksistä.


6. Asiakaslähtöisyys
Asetamme asiakkaidemme tarpeet etusijalle ja toimittamme laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja tuotteita asiakkaillemme. Toimimme aktiivisesti eri sidosryhmiemme kanssa vuoro vaikuttaen ja huomioimme asiakkaidemme tarpeet ja palautteet ja reagoimme niihin asianmukaisesti.


7. Vastuullinen liiketoiminta
Leipomo Salonen Oy harjoittaa liiketoimintaa vastuullisesti, mikä tarkoittaa taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen vastuun huomioimista päätöksenteossa. Toimimme vastuullisena yhteiskunnan jäsenenä ja tuemme paikallisyhteisöjä esimerkiksi lahjoittamalla leipomotuotteita hyväntekeväisyyteen päivittäin. Emme harjoita korruptiota emmekä lahjontaa toiminnassamme. Mahdollisissa vieraanvaraisuuden osoituksissa tai lahjoissa harjoitetaan kohtuullisuuden periaatetta. Toimimme rehellisesti asiakkaitamme ja samassa markkinassa olevia toimijoita kohtaan. Olemme vaitiolovelvollisia eri toimijoiden kanssa luoduista sopimuksista.


8. Eturistiriitojen välttäminen
Yrityksen johdon ja työntekijöiden tulee välttää eturistiriitoja, jotka voisivat vaikuttaa heidän päätöksentekoonsa. Tämä tarkoittaa henkilökohtaisten etujen asettamista yrityksen etujen edelle ja tilanteiden ilmoittamista, joissa eturistiriita saattaa syntyä.


9. Tietosuoja ja luottamuksellisuus
Leipomo Salonen noudattaa tietosuojalainsäädäntöä ja täten suojaa asiakkaidensa, työntekijöidensä ja yhteistyökumppaneidensa henkilötiedot ja muut luottamukselliset tiedot. Leipomolla on käytössä asianmukaiset tietoturvakäytännöt.


10. Vastuullinen toimitusketju
Edellytämme myös toimittajiltamme ja yhteistyökumppaneiltamme vastuullisia ja eettisiä toimintatapoja. Tämä tarkoittaa lakien ja määräysten noudattamista, ihmisoikeuksien kunnioittamista, työntekijöiden oikeuksien huomioimista sekä ympäristövastuullisuutta koko toimitusketjussa.


11. Elintarviketurvallisuus ja tuotelaatu
Varmistamme tuotteidemme elintarviketurvallisuuden noudattamalla BRC-elintarviketurvallisuus ja -laatusertifikaatin vaatimuksia.


12. Innovointi ja jatkuva parantaminen
Panostamme toiminnassamme innovointiin ja jatkuvaan parantamiseen, jotta pysymme kilpailukykyisenä ja kykenemme vastaamaan muuttuvan liiketoimintaympäristön haasteisiin. Tämä edellyttää avoimuutta uusille ideoille ja jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.