Leipomo Salonen Oy

Maukasta leipää yli sadan vuoden kokemuksella

Leipomo Salonen Oy on vuonna 1905 perustettu perheyritys, jonka ydinosaamista on maistuvan ruokaleivän valmistus. Pitkän kokemuksen tuomalla ammattitaidolla leivomme sekä perinteiset varsinaissuomalaiset tuotteet, että nykypäivän suomalaiseen ruokapöytään kuuluvat sämpylät ja palaleivät. Tuotevalikoimamme kattaa myös pitkot, wienerit, munkit ja suolaiset leivonnaiset. Laadukkaat tuotteet valmistamme noin 140 leipomoalan ammattilaisen voimin leipomossamme Vähäheikkilässä sekä myymäläleipomossamme Citymarket Kupittaalla Turussa. Toimitamme tuotteitamme Varsinais-Suomen lisäksi Uudellemaalle, Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Satakuntaan sekä Pirkanmaalle. 

Salosen leivän syntyjuuret

Keisarinvallan aikana 1905 päätti tarmokas seitsenhenkisen perheen äiti Johanna Salonen perustaa leipomon. Tavoitteena oli palvella lähistön asukkaita ja samalla varmistaa leivän riittäminen omalle perheelle.

Tiiliuunien lämmittäminen puilla ja taikinan teko aloitettiin aamuyöstä, jotta kuljetuksessa käytetyt käsikärryt voitiin jo varhain aamulla täyttää herkullisilla, vastapaistetuilla leivillä. Osa leivistä toimitettiin suoraan asiakkaille, osa myytiin torilla.

Aivan alkuvuosikymmeniltä ovat peräisin mm. Salosen sekaleipä ja setsuurit – tuoksuvat ja maistuvat mallasjuureen tehdyt leivät, jotka säilyttävät tuoreutensa ja kuminantäyteisen makunsa monta päivää. 

Eipä tiennyt isoäiti Salonen, miten arvokkaan perinnön hän tekemisillään jätti. Hän leipoi oikeata leipää – leipää, josta vain pieni pala riitti ravitsemaan ja tekemään kylläiseksi. Sota-aikana raaka-aineet olivat vähissä, mutta Leipomo Salonen oli tottunut palvelemaan. Leivottiin jopa asiakkaiden omista raaka-aineista.

Vuosikymmenten myötä leipomon toiminta on kehittynyt ja laajentunut. Johannan työtä jatkoi oma poika Martti ja seuraavaksi oli vuorossa hänen poikansa Matti. Nyt sitä jatkaa jo neljännessä polvessa Matin ja Riitan vanhin lapsi Juha antaen työtä lähes 60 perheeseen. ”Se pidetään, mikä luvataan”, on ollut Leipomo Salosen motto vuosikymmenet, ja se pätee vielä tänäkin päivänä.

Joko Salosen leipäperhe on sinulle tuttu? Reikäleivät, saaristolaisnapit ja sämpylät, kiviarinalla paistetut sekaleivät sekä pitkot, munkit ja wienerit. Herkulliset tuotteet Leipomo Saloselta.

Salosen vuosikymmenet

1905

Piika Johanna Valtonen aloittaa leipomotoiminnan Kaarinan Vähäheikkilässä. Vuonna 1907 hän avioituu salvumies Nestor Salosen kanssa.

1910

Leipomo muuttaa Vähäheikkilän Talonmäelle, ja Nestori avaa rakennukseen kaupan. Leipomo työllistää Johannan ja Nestorin ohella viisi työntekijää.

1920

Leipomon toiminta vakiintuu 1920-luvulla, ja vuosikymmenen loppuun mennessä leipomoa laajennetaan ja käyttöön otetaan ensimmäinen kuorma-auto. Asiakaskunta koostuu pääasiassa lähistön työväestöstä, jonka tarpeisiin leivotaan etenkin setsuuria ja ns. junttaleipää.

1930

Nestori sairastuu ja kuolee äkillisesti vuonna 1932, jonka jälkeen Johanna vastaa toiminnasta lastensa avustuksella. Kaupasta huolehtivat nyt tyttäret Aili ja Helvi. Poika Veikko siirtyy pitämään omaa kauppaa Pajamäkeen.

1940

Sota-ajan säännöstely ja leipäviljan huono saatavuus näkyvät leipomossa pelkistettynä tuotevalikoimana. Tärkein tuote on reikäleipä. Lähelle osuva pommi vaurioittaa pahoin Salosten kauppa- ja asuinrakennusta. Poika Martti avioituu ja hänen vaimonsa Aino aloittaa työt leipomossa.

1950

Säännöstelyn purkauduttua asiakaskunta laajenee, ja tärkeimmäksi asiakkaaksi tulee Valio, jonka myymälöihin ja baareihin toimitetaan leipää ja leivonnaisia. Johannan kuoltua 1953 leipomo siirtyy lasten hallintaan. Vuonna 1959 tuotanto siirtyy leipomoksi remontoituun ulkorakennukseen, jonka jälkeen myynti ja työntekijämäärä alkaa tasaisesti kasvaa.

1960

Leipomo siirtyy Martti Salosen johtoon vuonna 1961, ja samalla myös poika Matti aloittaa 15-vuotiaana täysipäiväisen työn leipomossa. Vuonna 1963 hankitaan öljylämmitteinen Matador-uuni. Leipomon myyntialue laajenee Turun ympäryskuntiin.

1970

Uusi leipomo valmistuu Turun Rykmentintielle vuonna 1973. Tämän jälkeen alkaa nopea kasvun ja leipomotyön koneistumisen vaihe. Aluksi suurelta tuntunutta rakennusta laajennetaan jo muutaman vuoden kuluttua. Vuonna 1975 Matti Salonen aloittaa Leipomon johdossa yhdessä isänsä Martin kanssa. Leipomo Salonen kasvaa yhdeksi Turun suurimmista leipomoista.

1980

Vuonna 1985 toisen sukupolvenvaihdoksen myötä Matti Salosesta tulee toimitusjohtaja ja hänen vaimonsa Riitta tulee mukaan yhtiöön. Seuraavana vuonna avoimesta yhtiöstä tulee osakeyhtiö, Leipomo Salonen Oy. Leivästä tulee 1980-luvulla kauppojen kampanjatuote ja etenkin sämpylöiden myynti kasvaa voimakkaasti. Kilpailu kiristyy suurten valtakunnallisten leipomoiden tullessa Turun markkinoille.

1990

Matin poika Juha Salonen aloittaa täyspäiväisen työn leipomolla vuonna 1996. Vuonna 1997 alkaa valtakunnallinen Perheleipurit-yhteistyö Moilaseen, Leivon leipomon ja Pullapirtin kanssa. Leipomo Salonen ottaa ensimmäisenä leipomona Suomessa käyttöön kaasupakkausjärjestelmän ja tuo markkinoille esipaistetut sämpylät – Uunilämpimät. Samoihin aikoihin kehitetään tuleva hittituote, Myslileipä, tuotantopäällikkö Reima Ritavaaran Hollannista tuoman idean pohjalta.

2000

Leipomo Salonen panostaa ruokaleivän laatuun ostamalla ranskalaisen Gouet-kiviarinauunin ja taikinan käsittelyä parantavat leipomolaitteet vuonna 2002. Seuraavana vuonna, kolmannen sukupolvenvaihdoksen jälkeen, Juha Salonen aloittaa leipomon toimitusjohtajana.

2005

Satavuotias perheyritys Leipomo Salonen on kasvanut lähes sata henkeä työllistäväksi yritykseksi, jonka ydinosaamista on maukkaan ruokaleivän valmistus. Jatkuvalla tuotekehityksellä ja laiteinvestoinneilla taataan leivän laadukkuus ja vastataan kuluttajien muuttuviin leipätottumuksiin. Tuotevalikoimassa on yhteensä satakunta leipää ja leivonnaista, joista suosituimpia ovat Salosen Myslileipä ja Perheleipureiden Ruissämpylä. Paikallisleipomona Leipomo Salonen palvelee Turkua ja sen ympäristöä noin sadan kilometrin säteellä, ja Perheleipurit-yhteistyön kautta koko Suomea.

Lähde: Kivimäki, Ville 2005: TYÖTÄ LEIVÄN ETEEN – Leipomo Salonen sata vuotta

2015

Leipomo Salonen osti keväällä 2015 Perheleipurit Oy:n tuoreleipäliiketoiminnan, tuotteet ja tavaramerkit. Perheleipureiden valtakunnallinen yhteistyö päättyi elokuun 2015 loppuun. Leipomo Salonen jatkaakin lähes 20 vuotta tehtyä Perheleipurit työtä alueellisena toimijana. Valtakunnalliset Perheleipurit tuotteet jatkavat Perheleipurit Salosen aluetuotteina samoilla nimillä ja ean-koodeilla kuin ennenkin.